Thassos

Insula Thassos este o indragita insula greceasca din Marea Egee, situata foarte aproape de zona continentala. Pe langa avantajul pozitionarii, Thassos atrage si prin tarifele mai atractive fata de alte insule grecesti, dar, bineinteles, si prin frumusetea sa. Peisajul stancos impletit cu plajele cu nisip fin, ruine din antichitate, sate pitoresti adapostite de pini si livezi de maslini sunt cateva din ingredientele succesului sau.

Pe insula Thassos se poate ajunge foarte usor cu ferryboat-ul, din Keramoti spre Limenas, cursa ce dureaza aproximativ 35 de minute, din Kavala spre Skala Prinos, cursa ce dureaza aproximativ 75 de minute, cat si din Nea Peramos spre Skala Prinos, cursa ce dureaza aproximativ 75 de minute. Insula poate fi  vizitata foarte usor cu masina, fiind inconjurata de o sosea principala, care duce spre zonele centrale prin intermediul unor drumuri mai mici.

Capitala, care este si principalul port, este la Limenas sau Thassos Town, situata in nord-estul insulei.

Al doilea port al insulei este Skala Prinos, situat pe tarmul vestic. Statiunea este renumita pentru cele doua plaje: plaja Skala Prinos – incepe de la port si se continua cu padurea de pini – o zona cu nisip fin si apa limpede, putin adanca, ideala pentru inot, chiar si pentru cei mici. Plaja Dassilio – o locatie perfecta pentru relaxare intre apele marii, nisip curat si mirosul puternic de pin. Cu masina se pot vizita: Piata din Prinos, Muzeul uleiului de masline, satele Mikro si Megalo Kazaviti, Manastirea Pantelimon.

Situat intre cele doua porturi, amintim satul Skala Rachoni. Datorita plajei si nivelului apei care creste foarte lin, Skala Rachoni este o statiune recomandata pentru familiile cu copii mici. Plaja cu nisip fin, catifelat, alb si pini pentru umbra va ademenesc sa leneviti la soare. 🙂 Avand in vedere ca in Skala Rachoni exista si un port, preparatele din peste si fructe de mare sunt delicioase si mereu proaspete.

Pe tarmul estic poposim in Golden Beach, una dintre cele mai faimoase si vizitate plaje din Thassos. Plaja de Aur a fost premiata cu distinctia “Blue Flag” pentru nisipiul sau fin, auriu si a apei limpezi a marii. Recomandata pentru familii cu copii datorita nivelului scazut al apei, dar si datorita zonelor umbrite de pini.

In apropiere de Golden Beach poate fi vizitat satul traditional, Potamia. Peisajul este pitoresc si tot aici pot fi vizitate doua biserici, dar si un Muzeu de Sculptura.

Mai jos, pe coasta estica, ajungem in Kinira. Statiunea are doua plaje micute cu nisip si pietricele si este mai ferita de agitatia turistilor, fiind destinatia perfecta pentru cei care cauta linistea si relaxarea. Cu toate aceastea, in apropierea Kinirei se afla o alta plaja faimoasa, Paradise Beach.

Inconjurand insula, cea mai sudica statiunea este Astris sau “satul stelelor”. Satul isi pastreaza frumusetea autentica cu case traditionale, plantatii de maslini, livezi si beneficiaza de piesaje minunate, fiind incercuit de platani, pini, smochini.

Pe tarmul vestic, in zona sudica, reamintim de Potos si Limenaria, doua orase foarte indragite de turisti. Potos este recunoscut pentru viata de noapte, atragand foarte multi tineri mai ales in iulie-august. Limenaria este al doilea oras ca marime al insulei.

Leave your comment