Rhodos

Insula Rhodos este cea mai mare dintre insulele Dodecaneze, situata la intersectia Marii Egee cu Marea Mediterana, mult mai aproape de tarmul Turciei decat de Grecia.

Localizarea insulei, istoria ei, dar si relieful sunt punctele care o fac una dintre cele mai interesante insule grecesti. Insula este stancoasa, verde, cu livezi de maslini si leandri, insa are plaje intinse si golfulete retrase, atmosfera fiind una de poveste.

Istoria sa incepe inca din antichitate, aici gasindu-se ramasitele uneia dintre cele 7 minuni ale lumii antice, Colosul din Rhodos. Greci, romani, bizantini, venetieni, genovezi, cavaleri templieri, dar si turci si-au lasat amprenta pe arhitectura insulei.

Rhodos, capitala cu acelasi nume, este formata din 3 orase/zone: antic, medieval si cel modern. In orasul antic putem vizita ruinele templelor lui Zeus, Atena si Apollo, iar tot aici putem gasi taverne foarte pitoresti cu mancaruri traditionale. In orasul medieval cu stradute inguste se poate vizita Palatul Marilor Stapani si se poate reface drumul cruciatilor. Orasul este inconjurat de zidurile templierilor. Si, in sfarsit, orasul modern este total diferit, cu cladiri construite in secolul XX.

Datorita pozitionarii sale, insula beneficiaza de climate total diferite pe coastele sale: coasta vestica sta in calea vantului, marea este mai agitata si de aceea zona este preferata de catre surferi, in vreme ce de-a lungul coastei estice se desfasoara mai multe plaje si golfuri frumoase si linistite.

Dintre cele mai cunoscute statiuni, plaje, reamintim: Faliraki, Afandu, Ladiko, Anthony Queen, Lindos – unul dintre primele orase ale insulei, considerat cel mai frumos.

Leave your comment